Lectia 1 : Textul literar

Definiţie :

Opera/textul literar/ă reprezintă creaţia în versuri sau în proză prin care autorul redă gânduri,idei,sentimente exprimate printr-un limbaj cât mai expresiv. 

Textul literar prezintă urmatoarele particularităţi :

  • expresivitatea textului este conferită de figuile de stil,punctuaţie cu rol expresiv, imaginile artistice etc. ,
  • ca o extensie a primei particularităţi : limbajul este variat,
  • majoritatea cuvintelor în caz sunt redate cu sens figurat,
  • textul literar face parte din categoria celor mai originale texte,această trasatură fiind datoarată limbajului şi talentului scriitorului în folosirea resurselor limbii. 
În continuare,prezint o cerinţă posibilă în vederea motivării apartenenţei la categoria operelor literare. 

Textul suport aparţine lui Vasile Alecsandri, în privinţa căruia nu avem niciun dubiu că ar fi scris alte opere decât literare. 

''Aburii uşori ai nopţii ca fantasme se ridică
Şi, plutind deasupra luncii, printre ramuri se despică.
Râul luciu se-ncovoiae sub copaci ca un balaur
Ce în raza dimineţii mişcă solzii lui de aur.

Eu mă duc în faptul zilei, mă aşez pe malu-i verde
Şi privesc cum apa curge şi la cotiri ea se pierde,
Cum se schimbă-n vălurele pe prundişul lunecos,
Cum adoarme la bulboace, săpând malul nisipos.

Când o salcie pletoasă lin pe baltă se coboară,
Când o mreană saltă-n aer după-o viespe sprinteoară,
Când sălbaticele raţe se abat din zborul lor,
Bătând apa-ntunecată de un nour trecător.

Şi gândirea mea furată se tot duce-ncet la vale
Cu cel râu care-n veci curge, fără-a se opri din cale,
Lunca-n juru-mi clocoteşte; o şopârlă de smarald

Cată ţintă, lung la mine, părăsind nisipul cald.''
 ( Vasile Alecsandri - Malul Siretului )

BTW: Coincidenţă mai bună nici că se putea ! Chiar astăzi se împlinesc 127 de ani de la moartea scriitorului. 

Compunere argumentativă :

  Opera literara reprezintă creaţia în versuri sau în proză în care autorul creează un univers imaginar prin care redă gânduri,fapte,idei,sentimente folosind un limbaj cât mai expresiv. Textul ''Malul Siretului'' de Vasile Alecsandri este o operă literară fiindcă prezintă anumite particularităţi. 

  În primul rând, opera conţine numeroase mărci afective,ce trezesc lectorului în prima parte a poeziei sentimente de uimire,extaz,iar pe parcurs, versurile menţinându-şi tăinicia. 
  În al doilea rand,autorul îşi exprimă liber sentimentele,dar filtrând cu măiestria unui talentat poet realitatea de plăsmuire prin emoţia,sensibilitatea sa ,creând astfel un univers propriu descriptiv.
  În al treilea rand, textul se remarcă prin prezenţa unei multitudini de figuri de stil : ''ca fantasme'',''ca un balaur'' (comparaţii); ''prundişul lunecos'',''aburii uşori'', ''solzii de aur'',''apa-ntunecată'',''sopârla de smarald'' (epitete). 
De asemenea, se remarcă existenţa imaginilor artistice originale ale poetului. Ca în orice tablou al lui Alecsandri, imaginile vizuale situându-se pe primul loc, urmate apoi de cele dinamice (motrice,de mişcare) şi celelalte. Între imaginile vizuale se remarcă : ''malu-i verde'',''apa-ntunecată'',''sopârla de smarald''. Imaginile motrice se încadreaza în termenii de : ''bătând apa'',''se coboară","se ridică",etc. Imaginile tactile oferă o viziune amplă, ce ne aduce cu un pas mai aproape de realitate, asupra colţului de lume descris:"malul nisipos'',''prundişul lunecos''...
  Expresivitatea textului este sporită de ritmul iambic al versurilor organizate în catrene, dar şi de rima încrucişată (aabb - n.r.: ''ridică-despică,''lunecos-nisipos'',''smarald-cald'' etc.)

  În concluzie, textul citat în randurile de mai sus aparţine categoriei textelor literare, evidenţiindu-se prin limbajul artistic variat specific ce generează sentimente puternice lectorului,coroborând argumentele de mai sus. 

Textul este redactat de catre mine si constă într-un simplu exemplu literar care trebuie urmărit în vederea alcaăturii unei compuneri pe acelaşi subiect, nu plagiat !!

Vrei să te destinzi puţin ? No problemo! Poţi arunca un ochi (sau o geană) pe celălalt blog al meu pe care scriu aproape zilnic (cu mici pauze între,deh...) :
https://cevadoarnou.blogspot.ro/ 


Sper că v-am putut fi de ajutor (măcar putin) ! Dacă da,atunci nu uita de acel +1 de care vă tot amintesc,acel share şi acel subscribe. ♥ Pe ambele bloguri : pe celalalt cu râsu', pe acesta cu plânsu',dacă vreţi aşa. :)) 
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥











Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare